Wat is Crosswriting?

In de 19de eeuw was cross-writing zeer populair. Om een brief te schrijven bespaarde men geld door het papier in verschillende richtingen te beschrijven. De richtingen die men gebruikte waren horizontaal, verticaal en diagonaal. Daarnaast werden beide kanten van het papier gebruikt, hierdoor kon men 4 tot 6 pagina’s op één vel papier schrijven.Men was zo creatief, omdat in die tijd papier kostbaar was en verzendkosten werden berekend op het aantal blaadjes wat men verstuurde.

Het blijkt minder lastig te lezen dan we in eerste instantie zouden verwachten. Als Nederlanders zijn we gewend om van links naar rechts en van boven naar beneden te lezen. Als er in een andere richting erdoor wordt geschreven kun je het vergelijken met behang op de achtergrond. Blijkbaar kunnen onze hersenen de rest negeren en de tekst lezen. Enige oefening zal wel nodig zijn geweest, zeker als alle richtingen werden gebruikt. Een aantal voorbeelden van cross-writing vind je onder deze blog.

Vooral in de Eerste Wereldoorlog werd door soldaten de cross-writing techniek veelvuldig gebruikt. Echter soldaten waren niet de enigen. Veel bekende personen, maakte in die periode gebruik van deze techniek.

Gelukkig kan vrijwel iedereen zich in de huidige tijd papier permitteren, maar vanuit milieu oogpunt is het is altijd belangrijk om zo efficiënt mogelijk met papier om te gaan. Gebruik zoveel mogelijk beide kanten van het papier en gooi papier in de papierbak, zodat het kan worden hergebruik.

Onze voorouders moesten creatiever met papier omgaan en bedachten cross-writing, een fantastische en slimme manier om kosten te besparen. Hun keuze in papier was beperkt, terwijl de mooiste notitieboeken met kwaliteitspapier in diverse formaten kunnen verkrijgen. Hoe dan ook er gaat niets boven pen en papier, toch?